Professionele surflessen in Cornwall
Het gebeurt je niet elke dag dat een Australische surfer van de WQS je uitnodigt om langs te komen in Cornwall om daar te surfen, wat coaching te volgen en een verhaal te maken. Afgelopen juni ging ik langs bij de Australische Brit Micah Lester in het Engelse surf dorp New Quay. Naast zijn gave surfmoves gaf de oud-bondscoach van Groot-Brittannië mij een hoop tips en vertelde hij over zijn eigen surfcarrière.
Surfles van een prof
Om zeven uur ‘s ochtends staan Micah Lester en ik al op het strand van Fistral. Het miezert zachtjes en het is koud. Brr! De zomer heeft Engeland nog niet echt gevonden. Toch maakt die kou me geen donder uit. Ik ga vandaag les krijgen van een professionele surfer die vorig jaar met een diepe barrel nog een tien haalde tijdens de O’Neill Cold Water Classic in het Schotse Thurso.
Ik vind het super spannend. Als sportjournaliste sta ik meestal aan de zijlijn te kijken hoe de surfers en snowboarders hun moves maken en nu word ik op de video gezet! Micah Lester, die Australische profsurfer, gaat kijken hoe ik surf. De wereld staat op z’n kop!
Zo’n trainingssessie is best intensief. Ik peddel me helemaal suf en probeer zoveel mogelijk golven te pakken. Ik wil geen flater slaan! ,,Je moet harder op de golven in peddelen,” legt Micah me uit. ,,Dan maak je op deze slappe golven meer snelheid.’’ Het surfen ging best lekker Ik maakte toch een paar mooie bochten. ,,Heb je jezelf wel eens op video zien surfen?” vraagt mijn leraar. ,,Eh, nee.” Zo, dat is schrikken. Voor mijn gevoel surf ik wel aardig, maar als je dan die beelden bekijkt. Ik sta loodrecht op de plank. En die bochten; dat zijn nauwelijks bochten te noemen.
Maar mijn coach blijft positief. ,,Je moet niet te kritisch zijn,’’ zegt hij. ,,Die golven waren niet zo goed; Het was moeilijk om na de take-off meer moves te maken. Jij hebt je toch vol ingezet?.’’
Meer snelheid op de golven
Omdat ik surfles geef, heb ik wel een beeld van hoe je op je board moet staan. Maar het advies van een prof gaat veel verder. Ik vraag hem hoe ik meer snelheid kan maken op de golf en hoe ik mijn bottom- en topturns kan verbeteren. Na het analyseren van de videobeelden geeft hij een aantal zinvolle tips.
De eerste tip die hij geeft is om harder op de golven in te peddelen. Zeker bij slappe (Hollandse) golven moet je als surfer zelf veel snelheid maken. ,,Kijk, zo pak je veel meer golven,’’ zegt Micah enthousiast na het zien van het tweede filmpje. ,,Je pop-up is ook beter. Die hapering is eruit. Dit is echt veel beter dan de eerste dag.’’
Heerlijk, zo’n profsurfer die enthousiast is over mijn surfen. Maar zelf blijf ik kritisch. En toch zie ook ik verschil. Ik maak inderdaad meer snelheid en ik sta na mijn take-off in één keer op mijn voeten.
Het is superleuk om met die tips te oefenen. Je ligt heel anders in zee. Ik hoor mezelf de aanwijzingen van Micah herhalen. Kom op, Tas. Meer door je knieën. Hup hup, harder peddelen. Het is wel lastig om alles meteen goed te doen. Die golven veranderen ook steeds weer! Fistral is geen perfecte reefbreak, waar de golven netjes in sets binnenrollen. Neuh, op deze beachbreak moet je de golven zelf vinden.
Oké, we gaan verder. Hoe maak je dan een goede bottomturn? Bij slappe golven ben ik na mijn take-off vaak klaar, terwijl andere jongens nog allerlei mooie moves maken. Hoe doen ze dat toch?
,,Je positie op je board is belangrijk,’’ zegt hij. ,,Als je meer snelheid wilt maken, dan moet je bij je bottom turn meer door je knieën gaan. Kijk eens naar dit filmpje van Joel Parkinson.’’ Moet ik mezelf nou met Joel Parkinson gaan vergelijken? ,, Joel gaat bij zijn bottom turn diep door zijn knieën om meer snelheid te maken. Dan kantelt zijn board en surft hij meer op zijn rail.’’
LOW- TOUCH- HOLD- LOOK- PUSH
De golven van Fistral blijven slap, maar met de tips van Micah vliegt mijn surfen vooruit. Na een snelle take-off sta ik gelijk op twee voeten en vlieg ik over de golven. Oh, ik word hier zo enthousiast van! Van nu af aan wil ik alleen nog maar surfen! Werk, familie, vrienden.. Wat was dat ook alweer? Mijn gedachtes dwalen af, maar mijn coach gaat door. Hij wil dat ik het echt begrijp. ,,Goed, Natasha. Ik maak het zo simpel mogelijk. Uiteindelijk komt een goede bottom-turn op je frontside neer op vijf woorden:
LOW (laag door je knieën, dan maak je snelheid op je rail)
TOUCH (leun naar voren en probeer het water met je achterste hand aan te raken)
HOLD (een paar seconden vasthouden)
LOOK (kijk waar je heen gaat.. in dit geval naar de lip van de golf toe)
PUSH (als je voldoende snelheid hebt, dan zet je af met je achterste voet, om de weg naar boven in te zetten).
We staan in een klein barretje op het strand van Fistral. Micah gaat in de ‘surfhouding’ staan en laat in de bar zien hoe hij een goede bottom-turn maakt. Ik ga ernaast staan en ik maak dezelfde beweging. Juist, laag door de knieën, het water aantikken, naar de lip toe kijken en dan afzetten. Na een tijdje heb ik het door… En nu nog in het water laten zien, hè. Poeh, poeh. Het leven van een amateur gaat niet over rozen.
Micah gaat nog een stapje verder. Het filmpje van Joel Parkinson komt weer tevoorschijn. Kijk, wat hij met zijn armen doet. Parkinson bepaalt met zijn achterste arme het ritme, waarmee hij zijn bewegingen op de golf inzet. Bij het inzetten van zijn bottom-turn is zijn arm laag, en als hij zich afzet om naar boven te gaan, dan zwaait hij zijn arm naar achter.
Dit is wel heel specifiek. Help!, denk ik en ik geef mijn coach een wanhopige blik. ,,Het is misschien raar om het zo na te bootsen. Maar ik weet zeker, dat jij het met wat betere golven kan. Ik geef je nu zoveel mogelijk informatie, zodat je mooi kunt oefenen.’’
Backside bottom turn
De backside bottom turn is vergelijkbaar met de frontside. Ook nu moet je weer laag door je knieën (snelheid!), en kijken waar je heen gaat. Doordat je over je schouder down de line kijkt, surf je zo op je rail. Daarna zet je met je achterste voet af om de weg richting de lip in te zetten. En als je die lip dan bijna bereikt, dan kijk je alweer verder (naar beneden, LOOK AWAY in Micah’s termen) om je bottom turn in te zetten.
Goed, dit begrijp ik wel. Nu moet ik het in de praktijk gaan uitvoeren! In mijn fantasie zie ik mezelf al over die golven vliegen, maar in het echt gaat het iets lastiger. Soms lukt het aardig. Maar op andere momenten bak ik er helemaal niks van. Ik denk dat iedereen dit bekend in de oren klinkt.
Mijn laatste avond in Newquay gebruik ik uiteraard om te surfen. Door al die tips ben ik dolenthousiast; ik kan niet wachten om mijn surfen te verbeteren. ,,Als jij dit leert, dan ben je straks beter dan de jongens van je lokale break,’’ zegt mijn coach. ,,De meeste surfers weten namelijk niet hoe ze een goede bottom turn moeten maken. Maar jij weet dat nu wel. Ik ben benieuwd wat je met deze tips gaat doen!’’
Deze ervaring met Micah Lester als coach was erg gaaf. Het gebeurt je niet elke dag dat een profsurfer staat te kijken, hoe hij jouw surfen kan verbeteren. Een beetje coaching kan ik iedereen aanraden. Zo vergroot je ook je plezier in het surfen!